DESPRE CUTITE!

 

 

ATENTIONARE!

Luati aminte ca manuirea, folosirea precum si ascutirea cutitelor sunt operatii periculoase!

Tineti-va degetele (si nu numai) departe de taisul acestora!

INTRODUCERE !  

      Nu este lucru mai important pentru un bucatar( o gospodina) decat cutitele sale. Acetea sunt prelungirea personalitatii sale, daca vreti – sunt ca pensula pentru un pictor.        

    De ce sunt majoritatea   cutitelor de bucatarie asa slabe calitativ?  Vom incerca sa lamurim impreuna acest aspect.                                                                                                         

     Majoritatea producatorilor de cutite fac o serie de compromisuri luind in calcul ca un numar mare ce consumatori trebuie sa foloseasca o perioada cat mai mare de timp produsele lor cu un nivel de satisfactie rezonabil.

     Rezistenta unui tais de cutit e data de materialul din care e confectionata lama acestuia, de tratamentul termic aplicat precum si de geometria acestuia.

     Pentru ca ascutirea acasa sa se faca mai usor multi producatori lasa otelul mai moale, lucru care este in detrimentul rezistentei taisului.

      Deasemenea cutitele obisnuite au duritati sub 52 HRC( duritate Rockwell) in tip ce acelea mai calitative au 52-56 HRC. Cutitele japoneze au duritati de 61-63 HRC fiind foarte rezistente.

     Alt compromis este unghiul taisului, majoritatea cutitelor avand unghiul pe o parte de 25°, de multe ori chiar mai mare. Deci unghiul total la varful taisului este undeva mai mare de 50°, un unghi foarte mare care genereaza un tais foarte gros care este mai potrivit pentru un topor decat pentru un cutit de bucatarie. 

     Este adevarat ca un astfel de tais rezista mai bine la lovituri si la folosire intensiva. Dar nu e nevoie tot timpul de asa ceva! Lovirea cutitului cu ciocanul pentru a sparge oase, folosirea unui tocator ( i se mai spune si „fund” de bucatarie) cu proprietati abrazive , depozitarea cutitelor vrac in sertare sau introducerea cutitelor in masina de spalat vase duc la distrugerea acestora.

   Daca adaugi la asta un otel moale si unghiuri groase de ascutire rezulta cutite care mai degraba pot fi folosite la sacrificarea boilor decat la felierea usoara a unei rosii moi.

NU PUNETI LA INIMA!

Putem rezolva usor aceste probleme . In atelierul nostru geometria cutitului este, de departe, mai importanta decat otelul din care este confectionat acesta. Putem, pe baza experientei personalului nostru, sa crestem performantele cutitului dumneavoastra.

Desi interesul nostru comercial ar fi sa veniti cat mai des pe la noi va oferim totusi cateva sfaturi pentru prelungirea durabilitatii taisului cutitelor dumneavoastra, dupa ce acestea au fost ascutite de noi,  oferidu-va:

CATEVA REGULI DE RESPECTAT

1) nu incalziti excesiv cutitele;

2) utilizati tocatoare din lemn sau plastic moale. Evitati pe cele din sticla, ceramica, marmura sau otel;

3) nu aruncati cutitele in chiuveta;

4) nu  puneti cutitele in masina de spalat vase. Caldura poate afecta manerele iar taisul se poate deteriora prin lovirea de tacamuri sau farfurii;

5) nu depozitati cutitele vrac, in sertare. Folositi un suport de lemn cu locasuri speciale pentru cutite, o banda magnetica sau o teaca pentru protejarea taisului. ( Banda magnetica nu este indicata in cazul in care aveti copii mici!)

 

CUTITUL NU ESTE DESCHIZATOR DE CONSERVE SAU STICLE, NU ESTE SURUBELNITA SI NICI CIOCAN!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

cooler laptop